Käytämme evästeitä verkkosivullamme parantaaksemme kävijöidemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoltamme hyväksyt evästeidemme käytön tietosuojakäytännön mukaisesti. Lue lisää

Close

Mitä ikääntymiseen liittyvä hauraus on?

Ikääntyneiden hauraus on yhä tavallisempaa. Suomessa puhutaan hauraus-raihnausoireyhtymästä eli HRO:sta. Hauraus on lääketieteellinen oireyhtymä, jolla tarkoitetaan ikään liittyvää haurautta ja heikkoutta. Sen merkkejä ovat muun muassa yleinen heikkouden tunne, uupumus, vähäinen liikkuminen, huono tasapaino, painon lasku, ruokahaluttomuus, heikentynyt ongelmanratkaisukyky ja huonontunut muisti. Yleensä hauraana pidetään ikääntynyttä, jolla tunnistetaan vähintään kolme merkkiä. Jos tunnistat haurauden merkkejä itsessäsi, keskustele apteekkisi henkilökunnan tai muun terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Saat heiltä lisää opastusta. Ikään liittyvän haurauden riski kasvaa, jos tupakoi, saa lääkehoitoa tai kärsii alipainosta, masennuksesta tai monista sairauksista. Kaikista yli 65-vuotiaista 10–15 % kärsii oireyhtymästä*. Tähän ryhmään kuuluvat saavat sairaalahoitoa 65–89 % pitempään kuin ikätoverinsa, jotka eivät kärsi hauraudesta.** Ikään liittyvää haurautta voidaan hoitaa fyysisellä harjoittelulla ja tasapainoisella ruokavaliolla. Negatiivinen kierre pitää katkaista ajoissa.
*Lähde: Fried LB et al. Frailty in Older Adults: Evidence for a Phenotype. Journal of Gerontology. 2001;56A(3):M146-M156. **Makary et al. ”Frailty as a predictor of surgical outcomes in older patients” J. AM. Coll. Surg. 2010;210(6):901-8
Kaikista
yli 65-vuotiaista 10–15% kärsii hauraudesta.
bright
< class=".h1">
Mitä luonnollinen ikääntyminen oikeastaan on?
Hauraus ja toimintakyvyn heikkeneminen eivät kuulu väistämättä ikääntymiseen vaan ne ovat asioita, joille voi tehdä jotain.
Riski sairastua kasvaa, kun ikää tulee lisää. Nykyään meillä on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan pitää itsemme terveinä ja toimintakykyisinä pitkään. Suomessa miesten keskimääräinen elinikä on 78 vuotta ja naisten jopa 83 vuotta. Eliniän nousuun ovat vaikuttaneet niin perimä, ympäristö, elintavat kuin parempi sairaanhoito. Mutta se on myös syömämme ruoan ansiota. Monet niistä oireista, joiden uskomme kuuluvan normaaliin ikääntymiseen, voivat itse asiassa johtua vajaaravitsemuksesta.
bright
< class=".h1">
Vajaaravitsemuksen merkkejä
Kuulostaa ehkä oudolta, että me hyvinvoivat suomalaiset saatamme kärsiä vajaaravitsemuksesta. Kyseessä voi olla vajaaravitsemus, kun ikääntynyt ei jaksa kävellä ilman apua, kun aiemmin hyvin istuneet vaatteet alkavat roikkua päällä, kun ruokahalu katoaa tai kun hän viettää mieluiten aikansa istuen. Ohessa muutamia tavallisia merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että elimistö ei ole saanut tarpeeksi ravintoa.
Tahaton painonlasku
Painoa ei aina tule seurattua, mutta vaatteiden roikkuminen on selvä merkki laihtumisesta.
Uupumus
Ikääntyneen elimistö tarvitsee ravintoa, jotta hän jaksaa olla aktiivinen ja pysyä valveilla. Liian vähäisestä ravinnonsaannista voi kertoa myös mielenkiinnon menettäminen asioihin, joista on ennen saanut iloa.
Vähäinen liikkuminen
Liikunnan puute voi heikentää ruokahalua, mikä taas voi aiheuttaa väsymystä. Negatiivinen kierre alkaa ruokkia itse itseään.
Heikkous
Ruoka on kehon polttoainetta. Jos ikääntynyt saa liian vähän ravintoa, hänen voimansa ehtyvät. Heikko olo lisää kaatumisen pelkoa. Pelko saa monet ikääntyneet jäämään paikalleen.
Enemmän kuin viisi sairautta
Tiedetään, että monen lääkkeen käyttö samanaikaisesti on yksi haurastumista edistävä tekijä.

Kuulostaako tutulta?

Tuntuuko sinusta, että ravitsemuksen tarkistaminen parantaisi sinun tai jonkun läheisesi hyvinvointia? Saat lisää tietoa ja opastusta apteekistasi tai lääkäriltäsi.